Steenrijke Belgische koningin Fabiola gebruikt truc om geen belasting te betalen over erfenis

De Belgische koningin Fabiola heeft een financiële constructie opgezet om haar erfenis te regelen: ze richtte een fonds op zodat bij haar dood haar familie geen successierechten hoeft te betalen. ‘Met deze belastingontwijking bewijst Fabiola dat ze ingeburgerd is in België’, reageert fiscaal expert Michel Maus. ‘De fiscale constructie is perfect, maar het is de vraag of de koningin ethisch handelt.’

00fabiola

Fabiola wordt 85 in juni. Tijd om haar ‘testament’ op te maken. De kinderloze koningin wil minstens een deel van haar fortuin naar haar neven en nichten laten vloeien. Daarvoor richtte ze de private stichting Fons Pereos op.

‘Het komt erop neer dat Fabiola een aparte rechtsfiguur heeft gecreëerd en daarin haar vermogen heeft ondergebracht’, zegt Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, UGent en UAin de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. ‘Na haar dood hoeven haar erfgenamen geen successierechten te betalen, die tot zeventig procent oplopen.’

Het is een klassiek truc onder vermogende burgers, aldus Maus. ‘Richt een stichting op, vorm een bestuur en formuleer doelen: de Franse zakenman Bernard Arnault deed het Fabiola onlangs voor. De truc is dat je certificaten schenkt aan wie je wilt bevoordelen. Zo kun je bij leven en welzijn je fortuin al doorschuiven naar de volgende generatie en tegelijk aan de touwtjes blijven trekken. Na het overlijden komen de certificaten in handen van de erfgenamen, zonder dat ze daarvoor successierechten betalen.’© 2024 - Alle rechten voorbehouden
- Privacy policy