BTW berekenen

BTW berekenen

Sinds 1969 is het btw-stelsel van start gegaan, met een standaard percentage van 12 procent. 17 jaar lang steeg de btw en in 1986 had de btw zijn hoogtepunt in de 20ste eeuw gehaald met 20%. Daarna is het teruggezakt naar 17,5% in 1992. Sindsdien is het percentage weer omhoog geschroefd in 2012 naar 21%.

Wat is btw?

BTW is net zoals inkomstenbelasting, loonbelasting, accijns- en verbruiksbelastingen en kansspelbelasting een belasting. Btw staat voor; belasting over de toegevoegde waarde. Op bijna alle producten en diensten die we kopen, betalen we btw. Meestal is het 21%, maar er is ook een verlaagd btw percentage dat momenteel op 9% ligt. Dit verlaagde btw percentage is bijvoorbeeld voor voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen en antiek boeken. Naast het verlaagde btw tarief bestaat er ook een 0% tarief. Dit tarief is bijvoorbeeld voor de levering van schepen en vliegtuigen, de bevoorrading van schepen en vliegtuigen, de visvangst en accijnsgoederen.

Hoeveel btw betalen we?

In 2018 heeft de staat bijna 53 miljard euro aan btw binnengehaald. Dit was in 1969 nog maar 2,6 Miljard. Hoeveel belasting jij betaald, is afhankelijk van wat je koopt en voor welke prijs natuurlijk, maar jij kunt het wel zelf uitrekenen!

Hoe bereken je de btw?

Om te bereken hoeveel btw je in het afgelopen jaar hebt betaald, heb je de bonnetjes nodig van alles wat je gekocht hebt, of je moet op je bank-app kijken naar alle uitgaven. De makkelijkere variant is wel de bonnetjes omdat het btw percentage en bedrag er al op staat, waardoor je de bedragen alleen nog bij elkaar op hoeft te tellen. Als je wilt weten hoeveel belasting je zou betalen als je nog niet voorbij de kassa bent geweest, kun je het met je telefoon gemakkelijk uitrekenen. Je moet het product of dienst die je wilt kopen als 1 zien, dus 100%. Daar bovenop betaal je de btw, van 21% of 9%. Dat betekend dus dat je 121% of 109% betaald voor het product of dienst. Als je dus wilt uitrekenen hoeveel het product of dienst zou kosten zonder btw, deel je het product door 121 en vermenigvuldig je het met 100. Bij producten met 9% deel je het bedrag door 109 en vermenigvuldig je het met 100. Het verschil tussen de twee bedragen is de belasting.

Waarom betalen we btw?

De 53 miljard die we per jaar betalen aan btw betalen, gaan naar de staat. De btw wordt net zoals alle andere belastingen gebruikt om de kosten te dekken. Dit varieert van snelwegen of scholen bouwen, tot het salaris van burgemeesters, leraren, politieagenten en subsidies.

Wat is een btw-nummer?
Een btw-nummer is een omzetbelastingnummer, hij dient ter identificatie van btw-plichtige Nederlandse ondernemers bij de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2020 wordt dit nummer niet meer “btw-nummer” genoemd, maar nu heet dit nummer het btw-id. De regering heeft dit veranderd, vanwege de Privacywetgeving (AVG).

Een leven zonder btw?
Theoretisch zou het mogelijk zijn, om zonder btw te betalen te leven. Je zou alleen niks in Nederland moeten kopen (zolang het niet zwart verkocht wordt). Als je de producten uit bijvoorbeeld Duitsland of België zou kopen, betaal je in Duitsland de MwSt (Mehrwertsteuer) of in België, de Belgische btw (belasting toegevoegde waarde). Als bedrijf kun je de btw terug vragen, alleen gaat dit niet in 100% van de gevallen. Bovendien mag je alleen de btw terugvragen, als het product of dienst voor het bedrijf is. Dus het kopen van de producten of diensten in het buitenland heeft geen zin en als ondernemer krijg je niet in 100% van de gevallen de btw terug en mag je niet iets privé over de zaak kopen. De enige optie is dus om alles zwart kopen, maar of dat een goed idee is moet je zelf beslissen.



© 2023 - Alle rechten voorbehouden
- Privacy policy