CBD Olie

CBD Olie: De vele voordelen

CBD staat voor ‘Cannabidiol’, een stof dat afkomstig is van hennep, een cannabisplant. Uit de bloemtoppen van de vezelhennep (de legaal geteelde, industriële hennep) worden bestanddelen gehaald, die Cannabinoïden heten. Via extracten en mengverhoudingen wordt hiervan olie gemaakt. CBD olie kent veel positieve eigenschappen en wordt verkocht als voedingssupplement. Gebruikers ervaren verlichting van diverse klachten. Hierdoor is de olie behoorlijk populair geworden.

Is CBD olie hetzelfde als wietolie en word je er high van?

Hennepplanten en wietplanten zijn beide cannabisplanten met medicinale voordelen, maar verschillen vooral in de waarden THC en CBD die ze bevatten. Hennepplanten bevatten veel CBD en nauwelijks THC. Wietplanten en wietolie bevatten weinig CBD en juist veel THC. THC (tetrahydrocannabinol) is een psychoactieve stof, met geestverruimende werking, dit zorgt voor het ‘high’ of ‘stoned’ gevoel. Wietolie is in Nederland verboden, olie met CBD is wel legaal verkrijgbaar. CBD olie geeft geen hallucinaties, je wordt er niet high van en het is niet verslavend. CBD is een natuurlijk en volkomen veilig middel dat door vrijwel iedereen gebruikt kan worden. Het kan ook zonder problemen, voor langere tijd of blijvend, worden ingenomen.

Bij welke klachten biedt CBD olie verlichting?

Jaren geleden werd ontdekt dat de olie profijt biedt bij epilepsiepatiënten. Wetenschappelijk gezien is niet bewezen dat de olie geneest, toch zijn artsen over het algemeen erg enthousiast over de goede werking ervan. Klachten worden aanzienlijk verminderd. Zoals: pijnklachten, stemmingsklachten en angstklachten. Maar ook helpt de olie effectief bij: stress, doorslaapproblemen, huidproblemen, reumatische klachten en bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson.

CBD vermindert pijn

CBD olie werkt in op het centrale zenuwstelsel en kan zodoende ontstekingen afremmen en pijn verlichten. Artrose, reuma en fibromyalgie zijn aandoeningen waarbij veel pijnklachten aanwezig zijn en die door het gebruik van de olie kunnen worden onderdrukt.

CBD olie zorgt voor ontspanning

Wanneer mensen kampen met stress, angst en slaapproblemen, kan CBD helpen te ontspannen. Spieren raken losser, stress neemt af. Je kunt dieper slapen en wordt hierdoor meer uitgerust wakker. Angsten verminderen of verdwijnen, waardoor je je beter voelt. Bij de Ziekte van Parkinson werkt de olie tegen spierspanning en spasmen, deze nemen af doordat het lichaam zich meer ontspant.

CBD werkt gunstig tijdens de menopauze

Tijdens de overgang (of menopauze) zal de menstruatie eerst onregelmatig worden, om daarna permanent te stoppen. Er treden in deze periode allerlei overgangsverschijnselen op, die niet altijd even prettig zijn. In de eierstokken daalt het aantal eicellen, dit betekent dat een vrouw het einde van haar vruchtbaarheid bereikt. Vervelende symptomen kunnen zijn: een droge huid, hoofdpijn, stemmingswisselingen, nachtzweten en opvliegers. Dit komt doordat de oestrogeenspiegel daalt en het lichaam uit balans raakt. CBD olie kan helpen om de balans in het lichaam weer te herstellen.

Het effect van CBD op astma

Astma is een chronische aandoening die ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt. CBD olie geneest niet, maar kan wel helpen om gemakkelijker adem te halen, omdat het de bronchiën opent. Het verwijdt de ademhalingspassage, zodat de luchtstroom naar de longen kan toenemen. Ook heeft de olie een ontstekingsremmende werking.

Positief effect op de huid

CBD heeft een reinigende en verzachtende werking op de huid. Het reguleert vetten in de huid en talgklieren. De positieve eigenschappen bieden baat bij huidproblemen, zoals: eczeem, psoriasis, acne en een droge huid.

Dosering en gebruik van CBD olie

De olie wordt meestal via de mond, oraal, ingenomen. De oliedruppels worden, voor het doorslikken, nog even onder de tong gehouden. Zo kunnen de werkzame bestanddelen goed door het mondslijmvlies worden opgenomen. CBD is naast olie (wat een typische smaak heeft) ook verkrijgbaar in: pasta, thee, zalf (voor de huid) en capsules (zonder smaak), in verschillende concentraties.

De dosering is afhankelijk van de klachten waarvoor de olie bedoeld is. Het zal op iedereen een ander effect hebben. Beter is om met een lage dosis te beginnen en het langzaam op te bouwen. Ook kan het een tijdje duren voordat er resultaten worden gemerkt, belangrijk is dus wel dat het voldoende kans krijgt. Koop de olie altijd via een betrouwbare bron, dan weet je zeker dat de kwaliteit goed is. Het is daarnaast aan te raden om voor gebruik te overleggen met de huisarts, zeker wanneer ook andere medicatie wordt gebruikt. Een combinatie kan zowel effect hebben op de werking van de CBD, als op die van de medicijnen. Het gebruik van CBD olie op zichzelf kent vrijwel geen bijwerkingen.

CBD olie is eveneens geschikt voor: kinderen, ouderen en dieren. Helaas wordt de olie niet (meer) vergoed door zorgverzekeraars.© 2024 - Alle rechten voorbehouden
- Privacy policy