hometrainer

Hometrainers

Als er iets bij de mensen bekend is door de jaren heen is het de hometrainer. Senioren die zich erop vitaal houden, marathonschaatsers die daags na de wedstrijd de spieren weer soepel fietsen, en alles wat daar tussenin zit is bekend met de hometrainer.

Conditietraining

Voor cardio, oftewel conditietraining, zijn er verschillende modellen hometrainers. Een hele bekende hierin is de spinfiets. Een hometrainer met een vliegwiel zonder vrijloopnaaf waardoor je letterlijk achteruit kan fietsen geeft veel trainingsmogelijkheden. Heel ingenieus aan de best primitieve spinfiets is het effect van het vliegwiel. Met fietsen heb je een dood punt maar dankzij het vliegwiel niet. Frappant is dat iedere sport z’n typische blessure heeft, maar trainen met een spinfiets niet. Dan nog de mogelijkheden om verschillende zitposities te creëren door het aparte stuur, maakt de mogelijkheden voor de workout compleet. Trainen op een spinfiets wordt hierdoor niet saai, het daagt uit, en het is nog veilig ook. Een tegenhanger van een spinfiets zijn die hele luxe hometrainers. Vaak een comfortabel zadel en veel elektronica zoals een calorieteller en hartslagmeter met de sensoren daarvoor in het stuur. Heel simpel zet je tijdens het trainen je handen op de goede plek, en de hartslagmeter geeft feilloos aan hoe het met de inspanning staat. Vaak is een luxe hometrainer via een app te koppelen aan een tablet, laptop of smartphone en daarmee verkrijg je helemaal een overzicht hoe het gaat, hoe het met je conditie staat. Als extra met zo’n app is het mogelijk om virtueel het slot van een Tour du France etappe of zoiets soortgelijks te fietsen. Tijdens de training zie je op je scherm de route die je fietst. En zo houd je de training spectaculair; op een hometrainer zitten is zo iedere keer nieuw, je wilt meer. De conditie zal hierdoor fors verbeteren. Trainen mag nooit saai worden, en op een hometrainer trainen blijft uitdagen.

Afvallen

Een hometrainer is uitermate geschikt om vet te verbranden. Vooral als iemand echt veel te zwaar is, is het wijs om op een hometrainer te beginnen. Met hardlopen krijgt het lichaam schokken en bij overgewicht worden de heupen, knieën, enkels maar ook de onderrug toch al zoveel belast. Door de schokken die het lichaam krijgt bij hardlopen wordt dat extremer. Maar bij trainen op een hometrainer krijgt een lichaam geen schokken. Hierdoor is het mogelijk om met obesitas de training te starten om gewicht te verliezen. Let wel; met intensief fietsen is de verbranding op te voeren tot vele honderden calorieën per uur. Het is bewezen dat afvallen via trainen op de hometrainer uiterst succesvol is. De hometrainer wordt ook gebruikt om het lichaamsgewicht onder controle te houden. Zodra je op je streefgewicht zit kun je dat met de hometrainer zo houden.

Medisch hulpmiddel

Al flink wat jaren is de hometrainer een medisch hulpmiddel. Fysiotherapeuten behandelen er een hernia mee, maar ook problemen met de heup en knie. Het is het bewijs dat bewegen op een hometrainer goed is. Artsen, waaronder fysiotherapeuten, zijn hooggeschoold waardoor zij als beste weten wat goed is voor een mensenlichaam. De hometrainer wordt ook gebruikt door cardiologen, bij die inzet is de hometrainer niet direct om iets te genezen, maar voor mij wel een teken dat de hometrainer goed is om een verantwoorde inspanning te maken. Anders zouden cardiologen wel voor een ander sportattribuut kiezen om de hartslag op te voeren.

Slot

De voordelen van een hometrainer zijn talloos. Ideaal is een hometrainer thuis. Wat voor weer het buiten ook is, je kan trainen wanneer je wil en werken aan wat je wil. De hometrainer leent zich voor verschillende trainingen van diverse spiergroepen. Het is goed te gebruiken om het lichaamsgewicht stabiel en de conditie op peil te houden. Het is prettig voor hersteltrainingen, mocht je ooit bewegingen hebben gemaakt die niet gewoon voor je zijn (tuin omgespit, met een verhuizing geholpen, enzovoort), de andere dag even rustig drie kwartier op de hometrainer bewegen en alle spierpijn en stramheid is weg. Het enige wat rest; welke hometrainer? Een hele luxe met alle elektronica? Een sobere spinfiets? Hometrainers zijn er in alle soorten en uitvoeringen; het exemplaar wat bij jou past, waarmee jij je doelen kan behalen, zal zeer zeker bestaan.© 2024 - Alle rechten voorbehouden
- Privacy policy