moederdag

Moederdag

Moederdag is een bijzondere dag waarop je je moeder in de bloemetjes zet. Op deze dag bedank jij haar voor alles wat zij voor jou gedaan heeft met een leuk cadeautje of een verrassing. Moederdag is heel bijzonder, maar wist je dat deze dag al heel lang bestaat? Deze bijzondere dag werd al gevierd in het oude Griekenland en is de dag van vandaag nog steeds razend populair.

Het ontstaan van Moederdag

Het ontstaan van Moederdag vindt plaats in het oude Griekenland. Toen werden niet alle moeders in de bloemetjes gezet, maar werd vooral Rhea, de moeder van de goden, vereert. Dit werd gedaan aan de hand van een uitgebreide ceremonie. Later namen de Romeinen deze viering over. Op de eerste dag van maart vierden ze de echtgenote van oppergod Jupiter, Juno genaamd. Hier begint onze moderne Moederdag vorm te krijgen, want net zoals bij ons, werd er aan elke moeder een klein cadeautje gegeven. Dit kregen ze van hun echtgenote.

Deze traditie werd door het Verenigd Koninkrijk overgenomen. Zij vierden hun Mothering Sunday op de vierde zondag in de vastentijd, als aanloop naar Pasen. In het begin was het voornamelijk een christelijke feestdag, maar vanaf 1644 werd deze Moederdag ook gevierd zonder religieuze betekenis. Ook in de Verenigde Staten werd deze traditie opgestart. Het was Julia Ward How die in 1870 pleitte voor een dag om moeders te eren. Haar moeder overleed op een zondag in mei, dit was de aanleiding voor het oprichten van een ‘General Memorial Day of All Mothers’. Dit voorstel werd echter pas in 1914 door de Amerikaanse president Woodrow Wilson geaccepteerd. Hierdoor viert men op verschillende plekken ter wereld Moederdag op de tweede zondag van mei.

Moederdag in de wereld

Hoewel de meeste mensen Moederdag vieren op de tweede zondag van de maand mei, is dit zeker niet voor iedereen zo. In Noorwegen vieren ze deze bijzondere dag op de tweede zondag van februari en in het Midden-Oosten op de 21ste maart. In Polen valt Moederdag steeds op 26 mei en Indonesië op 22 december. Er zijn vooral nationale verschillen, maar soms kunnen er ook verschillen zijn per streek. Zo wordt Moederdag in het grootste deel van België voornamelijk op de tweede zondag van mei gevierd, maar in de provincie Antwerpen wordt Moederdag gevierd op 15 augustus.

Moederdag de dag van vandaag

De dag van vandaag is Moederdag nog steeds populair. Het is de ideale dag om onze moeder te verrassen met leuke cadeautjes. Vaak wordt er gekozen voor een mooie bos bloemen, maar tegenwoordig worden er ook grotere cadeaus gegeven, zoals elektronica, cadeaubonnen, enzovoort. Naast cadeautjes worden er op Moederdag ook verrassingen gepland. Zo krijgen veel moeders een ontbijt op bed of worden ze verrast door een leuke uitstap. De kinderen maken in school ook een leuk cadeau. In de meeste scholen worden de creatieve activiteiten aangepast aan deze speciale dag. Zo maken de kleinsten gedichtjes, kunstwerkjes of liedjes die ze dan op Moederdag kunnen voordragen aan hun lieve mama. Hoewel Moederdag nu voornamelijk gevierd worden door de kinderen van de moeder, zijn er ook veel echtgenoten die hun vrouw op die dag eens extra in de watten leggen, zoals ook de Romeinen destijds deden. Moederdag is ook een geweldige dag voor zelfstandigen, want op die dag wordt er extra geld uitgegeven. Zo zullen er in die periode voornamelijk meer bloemen, chocolade en parfums gekocht worden.

Originele Moederdag cadeaus

Heel wat mensen vinden het niet meer voldoende om hun mama te verrassen met een mooie bos bloemen. Hoewel het vooral het gebaar is dat telt, willen kinderen meer dan ooit origineel uit de hoek komen. Daar spelen veel zelfstandigen op in, door op de proppen te komen met unieke en persoonlijke producten. Zo wordt er vaak gekozen om een product met foto cadeau te doen, zoals een kussensloop met de foto van de kinderen of een mooi hangertje. Daarnaast worden ook cadeaubonnen steeds populairder. Waarschijnlijk omdat mama’s met een cadeaubon de keuze hebben om zelf te kiezen wat ze leuk vinden. Ook steeds populairder zijn grappige huishoudgadgets en andere huisdecoratie. Hoewel Moederdag in de loop van tijd niet zodanig veel veranderd is (vanaf de 17de eeuw) , is de grootste verandering toch de manier waarop we het vieren. Tegenwoordig zijn we voornamelijk vrijgeviger en origineler, maar de essentie blijft het zelfde: tonen aan onze moeder hoe graag we haar zien!© 2024 - Alle rechten voorbehouden
- Privacy policy