Laminaat vloer schoonmaken

Laminaat schoonmaken, wat doe je wel, en wat juist niet?

De laminaatvloer is nog steeds een van de meest populaire vloersoorten in Nederland, en niet onterecht, materiaal is makkelijk te leggen, en het ziet er stijlvol uit. Echter, laminaat schoonmaken is soms nog wel een dingetje, hier geven we je vandaag een aantal tips voor.

Laminaat is schoon het mooist.

Wat je natuurlijk het liefst wilt, is een laminaatvloer die mooi glanzend is, zodat jij met plezier tijd in de desbetreffende ruimte doorbrengt. Laminaat is dan wel een natuurstenen vloer en dus ook heel erg onderhoudsvriendelijk, en je kunt ook echt heel gemakkelijk vervelende vlekken uit de vloer verwijderen, maar je kunt kan de boel ook behoorlijk verpesten voor jezelf wanneer je een verkeerd middel gebruikt voor het schoonmaken van een laminaatvloer. Natuurlijk kun je speciale laminaatreinigers voor dit soort dingen gebruiken, het nadeel hiervan is wel dat deze een bepaald laagje over het laminaat aanbrengen wat soms dan juist weer extra vlekken geeft, met name op de plekjes waar je dan nog niet geweest bent, en dat is uitermate vervelend.
Het middel dat het meest eenvoudig is om te gebruiken voor het schoonmaken van laminaat is schoonmaakazijn, dat is iets dat iedereen wel thuis heeft staan, en zo niet, zo een fles kost enkel een paar euro. We geven je een aantal tips hoe je een laminaatvloer goed schoon kunt houden, en we vertellen je ook wat je dus absoluut niet moet doen.

Schoonmaakazijn is een prima middel.

Wat dus ten zeerste wél aan te raden is, is om laminaat schoon te maken middels schoonmaakazijn, of gewoon azijn. Dit zijn prima middelen voor het schoonmaken van laminaat, je kunt er eigenlijk van alles mee schoonmaken. Doe een klein scheutje bij een emmer vol met lauw water, en begin de vloer te dweilen. Waar je wel voor moet zorgen is dat de vloer niet te nat wordt, de dweil moet lichtvochtig zijn, een simpele mop of een zwabber is meer dan voldoende, daarna moet je het laminaat goed laten opdrogen. Wanneer je de vloer te vochtig maakt hebt je ook kans dat het hout op den duur gaat bollen, en dat wil je niet hebben.

Strepen op de vloer, een grote irritatie.

Wanneer je klaar bent met het schoonmaken van de vloer, dan wil je natuurlijk absoluut niet dat er strepen op de vloer te zien zijn zodra alles droog is, de meest simpele manier om schoon te maken, streeploos, is met een emmer lauw water met een scheutje schoonmaakazijn, en dan geef je de vloer vervolgens een beste beurt met een lichtvochtige doek, doeken van microvezel werken hierbij erg fijn en bieden vaak goede resultaten. Wanneer je ander schoonmaakmiddel gebruikt, en alsnog strepen blijft zien, dan kan het best zijn dat je te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Wanneer je absolute zekerheid wilt, dan kun je de vloer nog even na dweilen met een droge theedoek.

Doffe vloer?

Je kunt je laminaat ook schoonmaken met ammoniak, dit is vooral aan te raden wanneer de vloer er nogal dof uitziet na het gebruiken van een middel dat dit heeft veroorzaakt. Doe een scheutje ammoniak in emmer met warm water, en maak vervolgens de vloer schoon met een droge doek, nogmaals, maak de vloer niet te vochtig. Je kunt de glans van de vloer terugbrengen met deze methode, maar je zult het waarschijnlijk wel een paar keer over moeten doen, dus wees niet pissig als het niet direct na de eerste keer werkt.

Groeven worden altijd vies.

Ook al is de vloer nog zo strak gelegd, de groeven worden na enkele tijd toch altijd vies. Wat je hier bijvoorbeeld aan zou kunnen doen, is een zachte bezem of borstel nemen, en deze flink in een emmer schoonmaakaanzijn dopen, opnieuw niet te vochtig maken. Wanneer je deze flink over de groeven heen haalt, kun je de groeven mooi reinigen.

Zwarte strepen op de vloer? Geen paniek!

Wat ook zeer vervelend is op laminaat, zijn zwarte strepen. Je kunt zwarte strepen ontwikkelen door met gympen over het laminaat te lopen. Deze kun je eenvoudig weghalen met een microvezeldoek, dit is gewoon een kwestie van hard boenen (in dit geval meer gummen), en je krijgt het er meestal wel van af. Een gum zelf werkt in deze situatie ook vaak behoorlijk goed. Wanneer dit uiteindelijk niet werkt, dan kun je aceton gebruiken, een klein beetje in combinatie met schoon water om de kans uit te sluiten dat het gaat uitbijten in het laminaat.

Doe dit absoluut NIET!

En dan nu, wat je ten zeerste niet moet doen, is laminaat schoonmaken door middel van stoomreiniger. Dit raden specialisten dan ook sterk af. De hete stoom die hierbij vrijkomt wordt met de kracht tussen alle naden van het laminaat door geblazen waardoor de vloer aan de onderkant heel snel vochtig kan worden. Hiermee creëer je het risico dat de vloer bol komt de staan en dan heb je wel even een groter probleem dan enkel het verwijderen van een paar vlekjes. Er zijn natuurlijk mensen die claimen een prima ervaringen te hebben met stoomreiniger, en natuurlijk is het geen 100% risico, maar het risico is zeker wel aanwezig en dit moet je niet onderschatten.
Wat je ook zeker niet moet doen is het gebruiken van allesreiniger of groene zeep, dit zijn hartstikke goede schoonmaakmiddelen, maar niet voor laminaat. Vaak zorgen allesreiniger en groene zeep voor het achterlaten van een doffe waas op laminaat, dan verliest het laminaat zijn schoonheid, zeker wanneer je veel te veel van dit soort middelen gebruikt. De enige oplossing die dan nog rest is het opnieuw schoonmaken van de vloer middels water en ammoniak.© 2024 - Alle rechten voorbehouden
- Privacy policy